O cunoștință, utilizator obișnuit de internet, ca majoritatea de altfel, primește emailul de mai jos și prima reacție este: uite o idee interesantă de strâns bani. Să vedem conținutul email-ului cu pricina:

Studenta la Facultatea de Medicina din Targu-Mures in anul V.
Trimiteti va rog tuturor celor din lista dvs …
Trebuie doar trimis mai departe, NU VA CERE nimeni BANI !
Nu il stergeti va rog, cititi mai intai !
Numele meu este Pasca Daniela, am 21 ani si sufar de o forma rara de leucemie; singura mea sansa este un transplant de maduva, fara transplant nu voi putea trai. Operatia costa 55.000 $ si familia mea a stans deja 32.000 $.
In cazul meu fundatia care ma va ajuta sa strang banii a incheiat o intelegere cu Yahoo si Aol si voi primi 0,01cent pentru fiecare mesaj dat mai departe. Va rog frumos, din tot sufletul dati mai departe; poate voi avea si eu sansa de a fi ca voi !
… un copy -paste nu ia decat 30 de secunde, da-l mai departe daca ai suflet bun ! Multumesc.

Acest email mi-a ridicat imediat semne de întrebare. Am căutat puțin pe net și am văzut că subiectul a mai fost abordat, mulți fiind de aceeași părere ca și mine: cel mai probabil asemenea email-uri sunt o escrocherie sau cel puțin o minciună.
Pentru utilizatorii mai experiementați, acordul cu Yahoo si AOL și recompensa par de departe niște povești. Nu am auzit vreodată ca firme de genul lor să aibă asemenea “oferte”.
Pentru utilizatorii obișnuiți, următoarele elemente ar trebui să pară cel puțin ciudate:

  • o studentă în anul 5 care are 21 de ani
  • un transplant de măduvă (se presupune automat că în străinătate) pornește de la 100.000€, nu de la 55.000$
  • nu sunt menționate nici un fel de documente, nici un website, numele “fundației” sau vreun număr de telefon

E ceva ce totuși nu înțeleg: nu e menționat nici un cont, nici un număr de telefon, email, website. Deci nu e nici o posibilitate de a escroca pe cineva. Atunci … care-i scopul? Amuzament?


11 comentarii on Escrocherie sau amuzament?

  1. adina spune:

    tu cum crezi ca se fac bazele de date cu adrese valide de email, care sunt oferite acum “promotional” cu 500 de lei????? mesajul asta circula de vreo trei ani, l-am primit in toate limbile … la fel ca si pe cel cu biletelul de hartie pe luneta :) ))))

  2. Daniel Raduta spune:

    Păi să zicem că eu dau forward către adresa ta. Cum ajunge adresa ta în baza de date?

  3. Serban spune:

    Nu nici o escrocherie, scopul este pur-si-simplu amuzament. Eu am vazut genul asta de mesaje din primii ani in care am folosit yahoo messenger (2001 – 2002).
    Scopul e simplu, sa te amuzi de pros… pardon, naivitatea unora :)

  4. aoa spune:

    Buna
    Da un search pe google si vei afla mai multe. Cineva se tine de glume proaste din pacate. Romanii sunt campioni la taiat frunze la caini, lenevit si facut prostii de genul acesta.

    In primele pagini ai sa afli raspunsul la intrebarea ta.

    Iti doresc multa sanatate!

  5. Irina spune:

    Sunt in anul V, la medicina generala in Mures, nu am nici o colega, nici in seria mea, nici in cealalta cu numele asta :) Si majoritatea colegilor mei au 23 de ani, sau peste.

    Cred ca e pentru spam.

  6. carmen spune:

    My name is Mr. Jerry Ntai; I am the Head of Operations in Mevas Bank, Hong Kong. I have a business proposal in the tune of US$25.2m to be transferred to an offshore account with your assistance if willing. After the successful transfer, we shall share in ratio of 30% for you and 70% for me. Should you be interested, please respond to my letter immediately, so we can commence all arrangements and I will give you more information on the project and how we would handle it.

    You can contact me on my private email: ([email protected] ) and send me the following information for documentation purpose:

    (1) Full name:
    (2) Private phone number:
    (3) Current residential address:
    (4) Occupation:
    (5) Age and Sex

    I look forward to hearing from you.
    Kind Regards
    si genul acesta este tot un fals!oameni care se plictisesc si vor sa faca bani se pun pe escrocheri!

  7. Codrin spune:

    Salut Daniel,

    Am cunostinte in vestitul Valcea care practica astfel de …mici escrocherii. Principiul e simplu:

    - marea majoritate a celor care pprimesc acest mail fac forward fara sa stearga in prealabil adresele de mail anterioare.
    - cu un “vierme” se poate face in asa fel incat e-mailul sa ajunga in apoi la sursa , bineinteles dupa ce a adunat suficiente adrese de e-mail
    - baza de date de adrese e-mail valide astfel creeata este vanduta unui site.
    - pasul 4: te intrebi cum de primesti spam daca tu nu ai intrat pe nici un site pe care s aiti lasi adresa de e-mail. :)

    Sanatate…ca-i mai buna decat toate!

  8. Marius spune:

    Desi suntem satuli de e-mailuri,mass-uri pe chaturi s.a.m.d, se pare ca mesajul e foarte serios: http://www.realitatea.net/o-st.....03883.html

  9. daniela spune:

    am cazut si eu in plasa si am trmis multe emailuri si apoi am vazut ca e minciuna, ce pot face oamenii pt bani , da r de ce nu m-ati ajuta si pe mine inscriinduva pe CLIXSENSE.COM/?3665111 nu e scam nu e minciuna as face si eu si voi un ban ,nu va ia decat 5 minute in fiecare zi . Va rog ajutatima multumesc!

Lasă un răspuns

*