Ați auzit de Fukushima bănuiesc. Și de faptul că riscul de  a face cancere, în special leucemie, explodează odată cu expunerea la radiații nucleare intense. Subiectul e suficient de bun încât să fie exploatat la maximum de presă. 
Ultima știre: cea mai mare bancă de celule stem din Europa se oferă să stocheze gratis celule stem recoltate de la japonezii expuși la radiații. Evident în scopul vindecării unor cancere, în special cele de sânge. Managerul general al băncii din România, citată de Gândul, spune: “angajaţii care au lucrat la centrala de la Fukushima se pot îmbolnăvi de leucemie în câteva zile sau în 15 ani”.
Aici eu am o problemă, pentru că în 70-80% din leucemii se face transplant alogen, adică se folosesc celule stem de la altă persoană. Se face așa pentru că auto-transplantul (adică cu propriile celule stem) nu dă rezultate bune în leucemii. Auto-transplantul este indicat pentru alte boli de sânge.  Așadar, propriile celule stem sunt în cele mai multe cazuri inutile dacă ai leucemie și ai nevoie de transplant.  Dar … cuvântul leucemie e numai bun pentru marketing și pentru un articol care să fie citit.


Lasă un răspuns

*