Citesc constant National Geographic. În numărul trecut a fost un articol despre plantaţiile de palmieri din Borneo, care distrug practic mediul de acolo. Acum citeam despre aur: cât de important este incă pentru întreaga lume, poate mai important ca niciodata in condiţiile crizei actuale. Ştiaţi că India e cel mai mare consumator de aur? Cererea de aur acolo e de 2 ori mai mare decât în SUA si China la un loc! În anul de graţie 2009, în India, fie că vorbim de regiuni sărace sau bogate, aurul nu poate lipsi din zestrea fetei care se căsătoreşte. Dacă nu are o zestre în aur de o valoare consistentă, nu se poate practic căsători!
Evident si producţia de aur incearcă sa ţină pasul. Dar filoanele sunt pe terminate si producţia de aur vine din locuri indepărtate ca La Rinconda, o localitate aflata la 5100m în Anzi, unde 30% din mineri sunt femei si copii, unde nu exista canalizare si apă curenta şi poluarea cu mercur afectează până şi lacul Titicaca, aflat la 250km depărtare.
Maşinile pe care le folosim zilnic, energia pe care o consumăm si multe altele activităţi umane moderne par a condamna planeta. Şi n-o să ne trezim decat atunci când va fi prea târziu, vorba unui spot auzit la radio: când ne vom privii copii dându-se cu skateboardul pe munţii de gunoaie.


Un comentariu on Cât de departe e sfârşitul?

  1. Alexandru spune:

    In foarte multe cazuri consideram lucrurile din jurul nostru ca fiind “given” … si nu stim cum se ajunge la ele. Din cauza asta nu mai suntem in contact cu ritmul in care planeta se distruge treptat.

Lasă un răspuns

*