Se pare că opinia generală este că va fi mai rău. Economic şi financiar vorbind. Şi proabil şi din alte puncte de vedere. În viitorul apropiat şi în România. Cât de rau? e întrebarea care deocamdată primeşte multe răspunsuri. Eu cred ca avem două variante:

  1. O să fie pur şi simplu mai rău. Scădere economică de 10-20%, şomajul creşte dar nu mai mult de 20%, n-o să ne mai putem permite să mergem la grătar la munte aşa des, n-o să mai ieşim cu coşul de cumpărături plin, rămânem la maşina cea veche. O să fie proteste sociale, infracţionalitate crescută dar nimic de natură sa influenţeze serios ordinea la nivel de stat. O să ramană companiile cu management sănatos, eficiente si capabile sa se adapteze, angajaţii cu aceleaşi calităţi fiind şi mai apreciaţi.
  2. O să fie mult mai rău. Şomaj de 50%, proteste sociale pe scară largă, putere de cumpărare ioc, infracţionalitate la tot pasul, devalorizarea drastică a monedei, ne întoarcem cu 50 de ani în urmă.

Mă bazez pe inteligenţa şi volumul imens de cunoştinţe al multora să ne ajute sa evităm a doua variantă. Mai ales ca ambele scenarii depind de situaţia mondiala. Să ramană cei mai capabili să se descurce, care sa folosească progresele facute de om în ultima sută de ani pentru a duce civilizaţia mai departe. Problema mare este clasa politică: nici la noi nici la alţii nu e capabilă sa gestioneze bine asemenea evenimente. Poate definiţia şclasei politice o să fie alta la sfârşitul crizei.

P.S. Un studiu recent concluziona cum îi afectează criza pe români: se duc doar de 3 ori pe saptămână la cumpărături! Şi, colac peste pupăză, nu mai ies nici cu coşurile pline!


Lasă un răspuns

*