Incitat puțin și de postul lui piticu dupa experienta in spitalul Panduri, am hotarât să evidențiez și eu o mică parte din sistemul sanitar românesc care merge bine. Și anume laboratorul de analize hematologice din spitalul Fundeni. Care merită toate aprecierile.
Am tot așteptat strângerea de date, pentru a concluziona cu convingere că e la fel de bun ca cel de la San Raffaele, spitalul din Milano unde am fost transplantat și unde mă duc periodic pentru analize.
Cum am ajuns la concluzia asta:
1. În ultimele 2 luni am facut hematocromul (determinarea globulelor din sânge) săptămânal, o săptămână la Milano, următoarea la Fundeni și tot așa. Ei bine, diferențele între analize au fost tot timpul de maxim 5%, ceea ce-mi spune că laboratoarele lucreaza la fel de bine.
2. Rezultatele analizelor de măduvă facute in Italia, înainte de transplant, au fost in mare parte identice cu cele făcute în România.

Ce-ar putea să facă cineva din minister care chiar ar vrea să schimbe lucrurile? Să meargă în secțiile sau laboratoarele de acest fel din România, să-și ia notițe despre cum au reușit cei de acolo să se descurce practic în aceleași condiții ca toți ceilalți, și apoi sa aplice rețetele de succes și în alte spitale. Pentru că eu sunt convins că asemenea exemple pozitive există datorită unor oameni mai speciali.


7 comentarii on O bucatica din sistemul sanitar romanesc

  1. Ovidiu spune:

    Daniel, din păcate faptul că dispun de un echipament modern de analiză (sper că nu-și închipuie cineva că se mai fac analize sub lamelă de sticlă, la microscop) nu spune absolut nimic despre sistemul medical din România, ci doar despre faptul că echipamentul respectiv este foarte performant.

    Evident că e bine că un astfel de echipament s-a cumpărat, dar nu e în nici un caz suficient.

  2. Daniel Raduta spune:

    Nici nu m-am referit la intreg sistemul medical din Romania, ci la o mica particica din el. Din punctul meu de vedere e important sa scoatem in evidenta si exemplele bune.
    Sincer, nu stiu daca e vorba exclusiv de echipament, dar m-ai facut curios. Mi-am amintit ca am o cunostinta care a facut 1 an de rezidentiat acolo si chiar o sa discut cu ea pe marginea acestui subiect.
    Ceva imi spune insa ca nu e vorba numai de echipament. In acelasi timp cu analizele de la Fundeni, am facut altele, complementare la o clinica privata. Pentru ca tot imi luau sangele, le-am spus de fiecare data sa-mi faca si hematocrom-ul. Diferenta era chiar si de 20% fata de rezultatele de la Fundeni.

  3. Adi Pircalabu spune:

    Salutare Daniel,

    ma bucur tare sa vad ca esti din nou activ si ca lucrurile merg asa bine cu tine. A contat probabil foarte mult si faptul ca esti un luptator.
    Am primit pe mail link-ul http://bebesiluan.blogspot.com/ si ma gandesc ca ar fi o treaba sa iei legatura, in limita timpului pe care ti-l poti dedica, cu fabrica de PR care a facut cazul tau asa cunoscut si a dus la strangerea sumei de bani necesare transplantului, poate se strange cat mai repede suma necesara fiindca micutul are o situatie medicala foarte grava care aparent necesita interventie foarte rapida.
    Multa sanatate in continuare si sa ne tii la curent cu evolutia ta.

    Adi

    • Daniel Raduta spune:

      Salut Adi! Ma bucur si eu sa te aud (citesc) din nou.
      Fabricii de PR care a facut cazul meu cunoscut i-a trebuit o luna sa-si revina dupa cheltuiala incredibila de energie de atunci. Asa ca va fi foarte greu sa mai treaca prin asa ceva. O sa vedem ce si cum.

  4. radu spune:

    sal daniel,

    ma bucur sa vad ca esti din ce in ce mai bine
    problema in sistemul nostru sanitar in general sunt oamenii,unii dintre ei
    cine vrea sa-si faca meseria si-o face,greu dar pana la urma reuseste
    unii nu prea au cu ce
    oricum nu e normal sa caute bolnavul sau mai bine zis familia acestuia plasma si sange
    si sa le aduca de unde poate,si atunci cand le aduci sa nu aibe cine sa le iradieze
    sambata si duminica daca e nevoie sa faca o transfuzie
    si atunci cand totusi vine cineva de la transplant sa iradieze(ca in tot fundeniul sunt doua persoane care iradiaza)in timpul sau liber
    cucoana de jos sa incurce pungile
    si tot asa
    referitor la analize rezultatele sunt date de niste aparate care daca sunt calibrate cum trebuie nu ar avea dc sa dea erori si diferente
    depinde f mult de cine le interpreteaza
    sistemul sanitar romanesc

  5. Manuela spune:

    buna Madalin,
    din pacate sunt de acord cu Radu si asta pentru ca saptamana trecuta am fost aproape de cineva care si-a facut niste analize la Fundeni la hematologie. laboratorul de care stiu eu, face niste analize necesare in sarcina, deci e posibil sa nu fie acelasi cu cel despre care vorbesti tu, dar…
    in fine, sunt de acord cu tine ca la Fundeni sunt oameni capabili si aparatura buna, ceea ce face ca diagnosticele si rezultatele testelor facute acolo sa fie corecte, DAR ca sa obtii aceste rezultate corecte, trebuie sa stai la o coada care initial are 3 persoane, apoi, pe masura ce trece timpul creste la vreo 10 pt ca vin diverse “sotii”, “prietene”, “cunostinte” si uite asa ajungi sa fii amanat fara bun simt o ora. poate o sa spui ca o ora nu e o mare tragedie (asta pt ca am fost noi obisnuiti ca la spital tre sa astepti nu gluma), dar e o pierdere.
    ce vreau sa spun este ca, pt a atinge acest deziderat de “sistem sanitar sanatos”, nu e nevoie numai de oameni pregatiti si aparatura; ideal ar fi ca acesti oameni bine pregatiti, sa nu se lase corupti de sistemul bolnav de acum. lucrurile, dupa cum poate observa toata lumea, nu stau chiar asa, iar sistemul existent corupe foarte multi medici bine pregatiti.

    • Daniel Raduta spune:

      Buna Manuela,

      E clar ca suntem departe de un sistem sanitar sanatos pe de-antregul. Intr-adevar sunt inca foarte multe probleme; cred ca tu si cu Radu ati punctat doar o mica parte din ele.

Lasă un răspuns

*