Teoria ferestrelor sparte e una destul de controverstă. Se pare însă că aplicarea ei a fost considerată a fi la originea câtora fenomene sociale, cum ar fi reducerea bruscă cu 60% a criminalității din New York-ul anilor ’90. Pe scurt teoria spune că eliminarea problemelor sociale mărunte (cum ar fi mica criminalitate de genul intrare fără bilet la metrou) are ca efect reducerea semnificativă a faptelor anti-sociale grave pentru că potențialii infractori primesc un semnal mai clar de intoleranța față de orice acte antisociale.

Benzinăria OMV pe de A2 este singura în care am intrat eu până acum în care accesul e contra cost: bagi 1.5 RON și primești un bon “deductibil” din cumpărăturile pe care le faci ulterior. Adică dacă le faci vânzare ai gratis la toaletă; daca nu, plătești. O regulă la prima vedere eficientă, pentru căar trebui să aibă ca efect o curățenie permanentă (ceea ce se și întâmpla de altfel).
Ieri asta am oprit acolo pentru a pune benzină și a-mi potoli setea. Plătesc totul cu cardul și-l  întreb pe vânzător cum procedez pentru a avea acces la toaletă:

– Păi … introduceți 3 monede de 50 de bani.
- Și mi le dați înapoi după aceea, nu?
-  … nu!
- Deci dacă plătesc cumpărăturile cu cardul, trebuie să plătesc suplimentar pentru toaletă
- …  păi … cam da
- Vi se pare corect? zic eu nervos
- … păi nu știu ce să zic, astea sunt regulile, îmi răspunde el încurcat
- Dom’ne trăiești în România, numai la noi se întâmplă așa ceva! adaugă cumpărătorul din spatele meu;

În drum spre toaletă, imaginația mea l-a întrebat pe domnul din spate:
- Și … mergem împreună să facem plângere la Protecția Consumatorului?
- Lasă-mă dom’ne că pierdem timpul degeaba; suntem o țară de rahat … etc., etc.

Aici intervin ferestrele sparte: într-o țară în care o groază de fapte de genul ăsta sunt tolerate, atunci nu e normal ca și altele mai grave să fie tolerate? Nu e oare un efect de genul bulgărelui de zăpadă?
Autoritățile ar trebui să-și facă treaba  mi-am zis eu în primă fază. Apoi am stat puțin să mă gândesc: există vreun stat în lume ale cărui autorități fiscale verifică toate societățile comerciale în mod permanent? Nu cred; intuiesc că în orice stat din lume autoritățile nu pot verifica decât o mică parte din societăți, din când în când. Altfel, aparatul de stat ar trebui să fie enorm. Cum fac oare ei alegerea? Presupun că pe baza a două criterii: date fiscale dubioase sau informații (plângeri) de la cetățeni.
Atâta vreme cât noi doar ne plângem, dar nu facem plângere, înseamnă că tolerăm. Și potențialii “infractori” simt că sunt pe un teren fertil.


9 comentarii on Ferestrele sparte de la toaleta

  1. Doru spune:

    Vezi daca n-ai mertzan? Sau un Duster mai dichisit? Nu-ti mai cerea nimeni bani pt. toaleta, te dadeai si tu lovit si cu card!

  2. E cu fise toaleta și nu are nici un “portar”. Nu acceptă și poza mașinii din păcate (sau din fericire).

  3. Mihaela spune:

    Eu am mers de 2 ori la Protectia Consumatorului. Cred ca e singura institutie din tara asta care-si face treaba. De fiecare data, doua reclamatii total diferite, la distanta de cativa ani, rezolvate, cu amenzile corespunzatoare, inclusiv cu scrisoare de cum a decurs treaba.Da, cand suntem lezati in drepturile noastre de cetateni consumatori de produse, servicii, etc, trebuie sa reclamam, dar sa fie o treaba reala, serioasa, nu ca n-avem treaba acasa.
    Cred ca te-ai plictisit de cat de intreaba lumea, dar te vad in poza, esti dragut, razi, e grozav ca poti merge intr-o benzinarie la toaleta, chiar daca trebuie sa platesti. Faci tot ce faceai si inainte de a te imbolnavi? Mergi la serviciu? SA-NA-TA-TE !

  4. Daniel Raduta spune:

    Mihaela, sper că experiențele tale cu Protecția Consumatorului vor motiva și pe alții să iasă din letargie.
    Cât despre mine … da, sunt ok. Încă nu m-am recuperat în totalitate, dar sunt pe drumul ce bun. Dacă mai intri pe-aici nu peste mult timp o să afli și mai multe detalii.
    Sănătate și ție!

  5. Adi spune:

    Daniel, ma bucur foarte mult ca ai devenit din ce in ce mai activ, e semn ca iti revii. Tocmai ma intretineam cu un fost coleg de la BD si-mi zicea ca rupeti tot acum la AS :) Banuiesc ca iti lipseste foarte mult echipa care iti datoreaza foarte mult pentru ce a ajuns la ora asta.
    Despre toaletele cu plata, da, e trist, dar si hazliu in acelasi timp. Face parte din pitorescul tarii, vrei nu vrei. Ia-o ca pe o gluma si mergi mai departe :)
    Numai ganduri bune de la mine, chiar daca acum stau cu capul in jos.

    • Salut Adi!

      Punctual, nu am luat-o în serios, numai că mi se pare că e relevantă pentru un fenomen.
      De la mine gânduri bune cu capul în poziție normala. Te-ai luat de sporturi extreme? Și le faci și mai extreme scriind în timpul ăsta?

  6. animaloo spune:

    cu intarziere raspunsul. Tu daca ai 1 leu in buzunar si platesti totul cu cardul…nu ramai cu el in buzunar?
    Asa e si bonul ala. Data viitoare poti sa il folosesti

Lasă un răspuns

*