A trecut o vreme de cand sapte femei au dormit o noapte intreaga… Astazi ma uit inapoi la 17 zile de maraton.. Adi spunea, cred,  ca lupta asta nu e un sprint ci un maraton. E o chestiune de rezistenta.

Am rezistat la multe. Nu vi le insir…Nu mai are rost.  Nimic nu e usor, daca privesti lucrurile de prea aproape. Dar va propun mai jos un exercitiu de indepartare, pentru a intelege ceva simplu, care acum pare tare complicat.

Premise:

  • In Romania, exista 3 clinici unde se fac transplanturi de celule stem: Centrul de Transplant Medular Fundeni, Centrul de Transplant Medular din Tg Mures, Centrul de Transplant Medular din Timisoara. Nici una dintre aceste clinici nu are inca expertiza in a face transplant alogenic de la donator compatibil neinrudit.
  • In Romania, pentru a beneficia de formularul 112, ai nevoie de TIMP….pe care nu il ai atunci cand ceasul face tic tac din ce in ce mai sonor
  • In Romania sunt medici hematologi care ar avea daruirea necesara pentru a-si face specializarea in strainatate si profesa in clinicile mai sus mentionate.
  • In Romania sunt PESTE 8000 de CAZURI DE LEUCEMIE !  Sursa: RedaSperanta.ro
  • In Romania nu putem spune ca avem o baza de date de donatori de celule stem. Noi avem 754 de donatori inscrisi in Registrul Donatorilor. Populatia Romaniei este de 21 680 974 de locuitori. Prin comparatie, Singapore, un stat cu putin peste 4 000 000 locuitori, are 48 000 de donatori VOLUNTARI in registrele nationale. Sursa:  http://www.bmdp.org/about_register.html .  Da, ati citit bine. Patruzeci si  opt de mii!!

  • Inmultiti 8000 de cazuri de leucemie (le-am pus si eu pe toate, desi nu se ajunge la transplant mereu)  cu 150 000 de Euro (costul unei vieti) = 1. 200 000 000 EURO.

Propunere:

  • Facem un plan de actiune coerent, in care sa fie implicati specialisti internationali. De la medici pana la personalul TESA, angajati numai unul si unul… Evaluare periodica (minim bi-anuala).
  • Finantare din bani ai comunitatii europene, pana cand clinica va putea ajunge la status-ul de “break-even” , adiaca sa se poata intretine din programe de educare a altor specialisti si din asigurari private.
  • TOTI donatorii sa beneficieze de asigurare gratuita la acest tip de institutie

Si ma mai gandesc…. Dar e ASA DE SIMPLU!!! Doar sa vrei! Pana la urma, un om este ceea ce dovedeste ca este, constant, coerent, pe toata durata maratonului.

Va multumesc, tuturor celor care alergati alaturi de Daniel!

PS: Mai alergati si cu Zanele sa facem o clinica pentru ca #draduta sa nu se mai intample niciodata????


9 comentarii on Ce am invatat…

  1. AmZis spune:

    Felicitari daca pot spune asa ! am citit pe blogul domnului Voiculescu ! Te sustin in continuare !

  2. Dragoș spune:

    O idee foarte bună și, foarte important, realizabilă.

    PS: Fără să fiu cârcotaș, 8*12 nu dă 120 :) 8*15 în schimb da.

  3. Onea spune:

    Felicitari Daniel! Te sustin in continuare !

  4. Stefi spune:

    Doamne ajuta!
    Daniel merita sa castige lupta asta si ma bucur mult ca i s-a alaturat si un om cu atat de multa greutate!

    In demersurile infiintarii unei fundatii cred ca se poate conta pe un procent imp din oamenii care-l sustin pe Daniel. Ma includ si eu. Tanara, putere de munca si dornica sa fac “ceva cu sens”…..

    O imbratisare mare si sincer sunteti minunat!

  5. m1ha1 spune:

    Păcat că un român tot timpul pleacă ultimul în lupta pentru viață. Din UE.

  6. Diana spune:

    @Dragos Multumesc mult de atentionare, a fost o greseala de cifra tastata, dar una importanta, mai ales ca eu imi ocup zilele cu cifre :) Am corectat.

  7. [...] Am primit stirea de la reporter… virtual. Dan Voiculescu achita toate costurile operatiei lui Daniel Raduta. A pus si pe blogul lui. Dan Voiculescu , [...]

  8. circoloco spune:

    Salvati un copil si veti fii eroi…jos marketingul…jos ipocrizia.

Lasă un răspuns

*