In boala pe care o am eu, ca si in alte boli asemanatoare ale sangelui, e posibil ca medicii sa recomande in final transplant medular, pentru ca riscul ca de recadere sa fie minim. Deocamdata, mai sunt niste analize de finalizat in functie de care medicul imi va face sau nu aceasta recomandare.
Dupa cum poate ati auzit din presa, aceste transplante se fac in general in strainatate. De ce? Pentru ca acolo exista banci in care multi donatori benevoli se inscriu cu unicul scop de a ajuta pe cineva care ar putea avea nevoie. Sa luam cazul tarilor UE: exista asemenea banci cu zeci sau sute de mii de donatori, interconectate intre ele, astfel incat sansele de a gasi un donator compatibil sunt foarte mari.
Am aflat cu mare bucurie ca s-a infiintat si la noi, acum aproximativ o luna, o asemenea banca, in fapt o retea de 3 banci si mai multe puncte de recrutare a donatorilor. Adica bolnavii romani cu nevoie de transplant vor avea mai multe sanse sa gaseasca un donator in tara, unde operatia costa de 3 ori mai putin decat in strainatate si se poate efectua in conditii la fel de bune in cateva spitale de la noi. Pe termen lung, dupa ce vom ajunge si noi la cateva zeci de mii de donatori, banca va fi interconectate cu cele din UE, sporind astfel enorm sansele gasirii unui donator direct din Romania.

Poate si eu voi gasi un donator compatbili in aceasta banca, daca va fi cazul unui transplant! Fac un apel la toti cei care vor sa salveze vieti sa se inscrie ca donatori! Iata ce putere are fiecare om de rand sa salveze o viata si in acelasi timp sa faca din Romania o tara cu standarde de viata si civilizatie mai ridicate. E nevoie de multi pasi marunti facuti de multi oameni obisnuiti!

Hai sa vedem pe scurt si ce inseamna aceasta donare. In 90% din cazuri, transplantele se fac folosind celule stem care se recolteaza din sangele perfieric al donatorului, printr-o procedura foarte asemanatoare cu donarea de sange fara riscuri, dar probabil generatoare de ceva disconfort. Faptul ca mii de de alti oameni, pe care noi ii consideram din lumea civilizata, fac asta fara probleme, ar trebui sa ne linisteasca daca mai era nevoie.
Mai mult de-atat, INSCRIEREA in registrul donatorilor de celule stem inseamna recoltarea a 2 fiole de sange (cam cat se ia pentru analizele periodice de sange) care se analizeaza si se pastreaza in banca. Donarea efectiva de celule stem are loc doar atunci cand sangele donatorului a fost gasit ca fiind compatibil cu al unei persoane care are nevoie de transplant. Doar atunci donatorul vine si doneaza celule stem.

Ce ziceti? Va rupeti 10 minute din timpul vostru ca sa va inscrieti in Registru? Si inca 1-2 ore ca sa va duceti pana la un centru de recrutare pentru a lasa probele de sange? Eu zic ca investiti timpul asta cu un profit pe deplin multumitor: o viata salvata!
Site-ul registrului unde va puteti inscrie si deasemenea afla informatii complete este aici. Toate informatiile necesare inscrierii se pot completa online, intr-un timp destul de scurt!


3 comentarii on Poate mai importanta decat donatia de sange

  1. Anonymous spune:

    Pare atat de simplu. Multumesc pentru informatia asta. Sper sa te faci bine cat de curand.

  2. ANITA spune:

    Este pentru prima data ca aflu acest lucru si sunt sigura ca sunt multi romani care doresc sa salveze vieti.Desi personal nu mai pot dona sange,copiii mei o pot face.
    Sa te faci bine cat mai repede!

  3. [...] băiat tânăr, învins în lupta cu boala, a fost Daniel Răduță. Blogul lui încă există. Cuvintele lui sunt acolo, nemuritoare. De la Vladen și de la el am [...]

Lasă un răspuns

*